DOK NE URADITE OVE STVARI NE KREĆITE NA PUTOVANJE: Jedno je posebno OPASNO, stiglo VAŽNO UPOZORENJE!
Granični prelaz, Foto: Tamara Trajković

AMSS

DOK NE URADITE OVE STVARI NE KREĆITE NA PUTOVANJE: Jedno je posebno OPASNO, stiglo VAŽNO UPOZORENJE!

Iz AMSS-a upozoravaju da gužve na granicama nisu objektivne, već da vas nakon prelaska jedne granice, u međuzoni može sačekati kolona u kojoj ćete čekati i po nekoliko sati.

Objavljeno:

Jovica Mitić iz AMSS kaže da je jako važno da, pre nego što se krene na put, vozač preispita svoje mogućnosti i napravi dobar plan puta.

- Da bi vozač bio siguran na odmoru, on prvenstveno mora da obezbedi da i njegovo vozilo bude isto tako sigurno. Pre samog putovanja potrebno je da prekontroliše tehničku ispravnost vozila i da sve manje nedostatke ili greške otkloni - kaže Mitić.

Važno je prekontrolisati i svu dokumentaciju koja je potrebna za ulazak u neku zemlju.

- Jako je važno da se na vreme obezbedi sva dokumentacija koja je potrebna u zemljama u koje se ide ili kroz koje se prolazi, a zatim je neophodno napraviti dobar plan odmora - ističe Mitić.

Najvažnije je da vozač bude odmoran i da zna tačke gde može napraviti pauzu ili eventualno prenoćiti kako bi na što bezbedniji način stigao do odredišta, savetuju iz AMSS-a.

- Sva mora na koja naš narod ide kolima su udaljena 550 do 700 km, što znači da je putovanje sa graničnim prelazima dosta zahtevno, a posebno u turističkoj sezoni kada ima mnogo gužve. I vozači tada budu malo nervozni, pa da bi nadoknadili vreme koje smo izgubili na nekoj deonici gde je bilo zastoja ili na nekom graničnom prelazu, onda se na kraju ubrza - navodi Mitić.

Granični prelaz
Granični prelaz foto: RINA

Ističe da je to posebno opasno.

- U satima kada nas stigne umor, reakcije su potpuno drugačije i onda dolazi do neželjenih stvari koje svi mi želimo da izbegnemo. Apelujemo na vozače da sa prvim znacima umora naprave pauzu, da se odmore u nekom aktivnom odmoru od dvadesetak minuta i da nastave da putuju. Ti poslednji sati su i najrizičniji za vozače - kaže Mitić i dodaje:

- Kada već ostave dosta kilometara iza sebe i kada ugledaju more, misle da su već stigli i nekako se opuste, koncentracija padne i onda se dešavaju neželjene stvari. Jako je važno prepoznati umor i sa njegovim prvim znacima odmah napraviti pauzu - kaže Mitić.

Najčešće gužve na međugraničnim prelazima

Iz AMSS-a upozoravaju da gužve na granicama nisu objektivne, već da vas nakon prelaska jedne granice, u međuzoni može sačekati kolona u kojoj ćete čekati i po nekoliko sati.

- Vreme zadržavanja na našem graničnom prelazu nije jedino. To što oni vide recimo da je zadržavanje sa naše strane 15-20 minuta, međutim, kada uđete u međuzonu, tu je čekanje još sat ili dva. Tako da je važno dobro se informisati se dobro gde postoje mogućnosti zastoja, šta se dešava sa graničnim prelazima, kao i koji su to alternativni granični prelazi koje treba iskoristiti i gde će se manje čekati - kaže Mitić.

Bonus video:

00:34

ULASKOM U EU, GRANICA SRBIJE I REPUBLIKE SRPSKE POSTALA BI NEVAŽNA! Antonijević: Moramo da gradimo svoju poziciju u regionu

(Espreso/ Blic/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.